Završna konferencija projekta RURES održana je 17. prosinca 2018. godine u Osijeku, na Fakultetu Elektrotehnike, Računarstva i Informatike Sveučilišta u Osijeku.
 

 

Datum konferencije: 17. prosinca 2018. (ponedjeljak) 10: 00-13:15

Mjesto održavanja konferencije: Osijek (Hrvatska), Fakultet Elektrotehnike, Računarstva i Informatike Sveučilišta u Osijeku, ulica Kneza Trpimira 2B.

 

Program konferencije:
 

http://www.rkk.hu/rkk/news/2018/rures.jpg

 

U prvom dijelu konferencije, Danijel Topić prezentirao je glavne rezultate i aktivnosti projekta, dok su Cecília Mezei i Sándor Zsolt Kovács govorili o modelu potencijala obnovljivih izvora energije. Bernadett Kovács i Alexander Titov prezentirali su rezultate istraživanja provedenog u Koppány Valley.

U drugom dijelu konferencije RURES publici su predstavljene tri prezentacije o različitim tipovima obnovljivih izvora energije. Hrvoje Pandžić je u svojoj prezentaciji govorio o različitim tipovima sustava pohrane energije i ulozi u distributivnim mrežama u ruralnim područjima. Marinko Stojkov predstavio je razvoj i tehničke značajke vodnih turbina te program malih hidroelektrana u Hrvatskoj. Trenutno je u Hrvatskoj instalirano 12 malih hidroelektrana ukupne snage 4480 kW dok su četiri nezavršena projekta s planiranom instaliranom snagom od 2239 kW.

Zadnju prezentaciju održala je Rebeka Raff koja je govorila o mogućnostima proizvodnje bioplina te predstavila primjer dobre prakse. Bioplinska elektrana Hrastin radi od 18. siječnja 2018. s nazivnom električnom snagom od 340 kW te nazivnom toplinskom snagom od 402 kW.