2. srpnja 2018. u Osijeku je održana 2. radionica RuRES projekta financiranog u sklopu programa Interreg V-A HU-HR Co-operation Programme 2014-2020.
 

 

2. srpnja 2018. u Osijeku je održana 2. radionica RuRES projekta financiranog u sklopu programa Interreg V-A HU-HR Co-operation Programme 2014-2020. Na početku sastanka sudionike je pozdravio dekan FERIT-a Osijek dr.sc. Drago Žagar te voditelj projekta dr.sc. Danijel Topić. Nakon pozdravnih riječi, voditelj projekta je dao kratki pregled o dosadašnjoj provedbi projekta i ostvarenim rezultatima. U nastavku radionice, energetski stručnjak Jurica Perko je održao predavanje o energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti s fokusom na ruralna područja.  Seriju prezentacija nastavila je Mario Primorac s prezentacijom dobrih primjera korištenja obnovljivih izvora energije u svrhu navodnjavanja poljoprivrednih površina i u pčelarstvu.

U nastavku radionice, dr.sc. Krešimir Fekete je održao predavanje o niveliranim troškovima fotonaponskih sustava u prekograničnom području. Viktor Varju i Réka Horeczki su nakon toga prezentirali dosadašnje rezultate istraživanja. Nastavak radionice se održao u laboratoriju za obnovljive izvore energije gdje su dr.sc. Denis Pelin i Andrej Brandis prezentirali rad s platformom za učenje o fotonaponskim sustavima i gorivnim ćelijama u maloj veličini. Na kraju radionice, dr.sc. Marinko Stojkov je održao predavanje o energetskoj učinkovitosti u ruralnim područjima te se održala diskusija o zaključcima s radionice.