12. i 13. travnja 2018. godine uspješno je održan dvodnevni trening u okviru RuRES projekta u sklopu INTERREG Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 programa.
 

 

12. i 13. travnja 2018. godine uspješno je održan dvodnevni trening u okviru RuRES projekta u sklopu INTERREG Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 programa. Trening su organizirali Sveučilište u Kapošvaru, Fakultet Elektrotehnike, Računarstva i Informacijskih Tehnologija Osijek i Institut za Regionalne Istraživanja pri Mađarskoj Akademiji za Znanost u mjestu Törökoppány. Tema treninga su bili mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije u poljoprivredi. Radionica je osmišljena i realizirana za stanovništvo i gospodarstva u regiji.

Prvi dan treninga se fokusirao na predstavljanje dobrih Mađarskih i Hrvatskih primjera korištenja obnovljivih izvora energije u ruralnim sredinama. Poslijepodne se održala diskusija gdje su lokalni sudionici predstavili svoj stav o korištenju obnovljivih izvora energije te ispunili upitnik o potrebama i prilikama stanovnika glede obnovljivih izvora energije u bližoj budućnosti.

Drugi dan je fokusiran na proširivanje znanja i iskustava na primjeru lokalnog gospodarstva. Primjer dobre prakse i iskustva je predstavljen u poduzeću Agro-Béta Kft. u Dombóváru. Nakon uvodnog izlaganja, sudionici treninga su posjetili Bioenergia Farm farmu gdje su obišli  fotonaponsku elektranu, bioplinsku elektranu, postrojenje za proizvodnju bioetanola te plantažu orhideja. Na kraju je održan okrugli stol sa sudionicima radionice te vlasnikom poduzeća István Molnár o viđenim primjerima dobre prakse korištenja obnovljivih izvora energije.

Zahvaljujemo svim pomoćnicima i sudionicima ovdje za njihov doprinos!