A workshop helyszíne egy 300 lelkes baranyai faluban kialakított vendégfogadó volt, amely energiaigényét teljes mértékben megújuló energiaforrásból, elsősorban napelemekből nyeri.

 

 

A workshop helyszíne egy 300 lelkes baranyai faluban kialakított vendégfogadó volt, amely energiaigényét teljes mértékben megújuló energiaforrásból, elsősorban napelemekből nyeri. A falu polgármestere köszöntötte a résztvevőket, aki a nem csak településvezető, de érdekeltségei  vannak a megyében kisebb méretű naperőművekben.

Danijel Topic, projektvezető röviden bemutatta a RuRES projektet, a projektben résztvevőket és a legfontosabb célokat.

Az első szakmai előadást Beck Engelbert és Bíró Zoltán közösen tartották. A településvezető a megújuló energiákhoz kapcsolódó közösségi fejlesztésekben rejlő lehetőségekről és akadályokról beszélt. Hangsúlyozta, hogy a beruházások jelentős pénzügyi erőforrás igénye és a viszonylag lassú megtérülési idő miatt a forráshiányos önkormányzatok csakis támogató szabályozási és finanszírozási környezetben tudnak érdemi fejlesztéseket megvalósítani, miközben nyilvánvaló, hogy ezek a fejlesztések jelentős megtakarításokat eredményezhetnek a település intézményeinél.  Hasonló a helyzet a lakosság oldalán is: Jól látható az érdeklődés erősödése, amit legtöbbször a rendelkezésre álló – saját és külső – források hiánya miatt nem lehet beruházásokra váltani.

Bíró Zoltán, az ABW Solar Kft ügyvezetője is érzékeli a növekvő érdeklődést és igényeket a lakossági oldalról, cége egyre több háztartási méretű a naperőmű háztetőkre telepítését végzi el, emellett azonban a megyében már hat jelentősebb ipari naperőmű kivitelezése is a nevükhöz fűződik.  Előadásában ezeket az ipari méretű erőműveket mutatta be.

Kovács Sándor Zsolt, az MTA RKI kutatója a helyi potenciál és erőforrás mérhetőségét segítő modellkísérletet mutatta be. A modell alapvetően települési adatokból, megújuló energia potenciál méréséből és beruházási adatokból építkezik. A modell korlátai mellett is lehetőséget teremthet a potenciál minél szélesebb körű számbavétele mellett arra is, hogy felhívja a figyelmet a valós potenciál és a tényleges felhasználás közötti jelentős eltérésre.

Horváthné Kovács Bernadett a Kaposvári Egyetem empirikus kutatásait mutatta be. A kérdőíves felmérést egy somogyi kistérség tizenegy településén készítették, s a lakosság megújuló energiákkal kapcsolatos fejlesztésekhez való viszonyát vizsgálta.

Délután a résztvevők a falu egyik pincészetébe látogattak, ahol a kellemes turisztikai program mellett bemutatták azt is, hogy a pincészet hűtőházához az energiát szintén napelemekből nyerik.