A RuRES projekt részeként a FERIT és a Kaposvári Egyetem projektcsapat tagjai egy háromnapos tanulmányutat tettek az ausztriai Güssingbe (Németújvár)….
 

 

A RuRES projekt részeként a FERIT és a Kaposvári Egyetem projektcsapat egy háromnapos tanulmányutat tett az ausztriai Güssingbe. Güssing egy kisváros, amely hő- és villamosenergia szükségletét megújuló energiaforrásokból fedezi. A tanulmányutat abból a célból szervezték, hogy új ismereteket és tapasztalatokat gyűjtsenek a megújuló energiaforrások felhasználására a vidéki térségekben a RuRES projekt számára. A tanulmányút elején a projektcsapat tagjai meghallgatták  Dr. Joachim Tajmel a "Güssing modell" című előadását a Güssingi Technológiai Központban. A "Güssing modell" a régióban rendelkezésre álló összes megújuló energiaforrásra épülő decentralizált és a helyi villamosenergia-termelés stratégiáját jelenti. A stratégia meghatározza a megújuló energia helyi begyűjtési módszereit az energiaimport és az energiafüggőség csökkentése, a környezet védelme, valamint a helyi gazdaság növekedése érdekében.
 


A projekt csapat tagjai a Güssingi Technológiai Központ előtt

 

A prezentációt követően a projektcsapat tagjai különböző típusú megújuló energiaforrásokat használó létesítményeket tekintettek meg.  Az első létesítmény egy fa biomasszából gázt termelő kombinált hő- és villamos erőmű (CHP) volt. Az ilyen típusú erőművek építési tapasztalainak és előnyeinek bemutatására került sor. Az erőmű üzemeltetéséhez használt fa biomassza helyi forrásokból származik.

 


A projektcsapat tagjai a kombinált hő- és villamos erőmű előtt

 

A kombinált hő- és villamos erőmű (CHP) látogatását követően a projektcsapat tagjai megtekintették a "Güssingi Energiatechnológiai" kutatóközpontot. A látogatókat dr. Richard Zweiler, a központ vezetõje üdvözölte. Dr. Zweiler rövid áttekintést adott a jelenlegi kutatási tevékenységekről és a bioenergy2020 + tudományos kutatási projektről.

 


A klasszikus "piszkos" dízel üzemanyag égés összehasonlítása tiszta, szintetikus üzemanyaggal, amely fából készült biomasszából származik

 

Mindezeken túl dr. Zweiler bemutatta, hogy a biomassza különböző típusai felhasználhatók szintetikus földgáz, metán, bioüzemanyag stb. előállítására. A klasszikus "piszkos" dízel üzemanyag és a tiszta, szintetikus tüzelőanyagból készült, fából készült biomasszából származó égés összehasonlítását is bemutatta.

A következő megtekintett létesítmény a "Wolf Noodles" cégen belüli biogáz-CHP üzem volt. A biogáz növényi alapanyagból, baromfitrágyából, kukoricából és fűszilázsból készül

A biogáz CHP üzem után a projektcsapat tagjai meglátogatták Urbersdorf falut. Ubersdorf központi fűtési rendszerrel rendelkezik, amely a teljes falut ellátja a fűtéshez szükséges hőenergiával. A létesítmény fából készült biomasszát és napenergiát használ hőtermelés céljából, amelyet fűtési csöveken át a faluba vezetnek. A létesítményben felhasznált biomassza teljes mennyiségét a helyi erőforrásokból rendszeres erdőgazdálkodási tevékenységekből nyerik. A fűtési számlák egy részét fából készült biomasszával lehet kifizetni.

 


Urbersdorf központi fűtési rendszere

 

Urbersdorf után a projektcsapat tagjai meglátogatták a Strem klímavédelmi közösséget. A közösség a különféle megújuló energiaforrások villamosenergia-termelési és hatékony energiafelhasználási célokra történő begyűjtési technológiáit mutatta be.

Továbbá a csapat tagjai meglátogatták a szennyvízkezelő rendszert is. Az üzem a sár és a fotovoltaikus erőmű szelektív aerob stabilizálását használja villamosenergia-termelésre. A végtermékként megjelenő dúsított és elválasztott szubsztrátot ezután műtrágyaként alkalmazzák a helyi mezőgazdasági térségekben, miközben tisztított vizet bocsátanak a helyi folyóba.

 


Szennyvízkezelő rendszer Glasingban.

 

A tanulmányút során az idegenvezető dr. Joachim Tajmel volt. A tanulmányúton részt vett FERIT projektcsapat tagjai: Danijel Topić, Denis Pelin, Zvonimir Klaić és Goran Knežević. A Kaposvári Egyetem projekt tagjai, akik részt vettek a tanulmányúton: Alexandar Titov és Trenyik Tamás. A tanulmányút a RuRES projekt (HUHR / 1601 / 3.1.1 / 0033) keretében a 2014-2020-as Interreg V-A Magyarország-Horvátország együttműködési program részeként finanszírozott.